fredag 14 maj 2010

Generation X,Y,Z

Jag och många fler av de mina tillhör den hopplösa generation Y. Diskussionen kom upp idag på jobbet och då googlade jag över denna artikel om oss hopplösa Y-barn.


Generation Y - vägrar bli vuxen
Text: Åsa Clara Åhlander
Publicerad 23 januari 2004 0.01

Generation Y - det är namnet på morgondagens vuxna, eller faktiskt redan dagens, fast de inte riktigt vill inse det själva. De som ska ta över när 40-talisterna går i pension. Om de nu orkar. Och vill. Och det är tveksamt om man ska lita på bilden som medier och äldre generationer målar upp av dem som är födda i slutet av 70-talets och framåt. Generation Y är generationen som inte alls vill bli stor. Som inte vill ta ansvar, skaffa fast jobb, betala in till pensionsförsäkringen och bli ordentlig och tråkig och lönsam för samhället. Som har det för bra, vet för mycket, har för mycket att välja på.
- Vi har det för bra och därför mår vi dåligt, säger Loo Lönnroth.

Det har satt myror i huvudet på vuxenvärlden. För det här är också generationen som är mer välutbildad, medveten och världsvan än tidigare generationer, en generation som borde ha kapacitet att förändra både samhället och världen. Och så orkar de som tillhör den inte ens ta tag i sig själva - åtminstone inte enligt samhällets sätt att se på saken.
- Inte för att vi inte pluggar våra poäng på universitetet, korsar jorden ett par gånger och ser igenom allting på det kritiska sätt vi blivit uppfostrade till - för det gör vi, så till den grad att vi inser att det inte är lönt att rösta, för hela samhället är ändå korrupt, säger Loo Lönnroth, som är 23.

Men i och med att den här generationen kommer att vara åtråvärd på arbetsmarknaden, eftersom 40-talisterna snart går i pension, behöver den inte ändra sig. Det är det istället omgivningen som får göra, säger Thomas Fürth forskningsledare på företaget Kairos Future, som arbetar med framtidsforskning.

Läs hela artikeln på Sydsvenskan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar