tisdag 11 augusti 2009

One man band

Är vad det låter som; att man gör allt själv.
TV4 har anammat denna metod till fullo och kräver att samtliga av deras medarbetare på de regionala stationerna kan hantera detta.
Reka, filma, intervjua, köra bil, kommunicera, redigera och sammanställa. Så inslagen ni ser i TV4´s regionala sändningar är oftast gjorda av en ensam videojournalist, VR.
Jag hade en diskussion med en amerikansk kille som jobbar som filmare i New York. Vi diskuterade just hetsen kring TV-stationers s.k. ”effektivisering” och att det alltid innebär nedskärning av personal. Han berättade att flera kollegor blivit utarbetade mycket snabbare nu än förr och många har varit sjukskrivna under en längre tid. Mediemarknaden i USA förbrukar journalister som bilar förbrukar bensin. i Sverige närmar vi oss denna hets med stormsteg.

Är vi (TV) journalister idag en förbrukningsbar vara?

Jag dömer inte ut enmansteam helt eftersom det finns många journalister som faktiskt gillar att jobba på detta sätt, slippa folk som lägger sig i och kunna producera i sin egen takt.
Dock anser jag att VR-befattningen extrem, man ska va multikompitent till det yttersta. TV som ansetts vara team work, är idag slitsamt och man jobbar ofta själv. Det nya ”tänket” tillåter ingen att vara expert på ett område vilket gör att ”jobba i team” och de förr så eftertraktade spetskompetenserna försvinner mer och mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar